Collectiv. BV (handelend onder de naam “Collectiv.”) is een rechtspersoon naar Belgisch recht met maatschappelijke zetel te Berkenlaan 48, 1850 Grimbergen, BE. Opdrachtgevers zijn onderworpen aan de volgende algemene voorwaarden: je wordt verondersteld deze algemene voorwaarden te begrijpen en ermee akkoord te gaan. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle contracten, ongeacht het type, en vervangen alle voorwaarden die door je werden opgesteld. Een andersluidende overeenkomst heeft voor 'Collectiv.' alleen waarde indien deze uitdrukkelijk schriftelijk door 'Collectiv.' is erkend.
Op verzoek van de opdrachtgever stelt Collectiv. een individuele offerte op met daarin de gewenste quota en bijbehorende tarieven en prijsomschrijvingen. Deze offertes worden steeds opgemaakt op basis van kostprijs en prijsberekeningen zijn steeds indicatief tenzij tussen Collectiv. en de opdrachtgever uitdrukkelijk en schriftelijk een vaste prijs werd overeengekomen. Deze offertes gelden uitsluitend voor degene tot wie de offerte is gericht. De geldigheidsduur van de offerte staat op de offerte zelf vermeld. Indien geen geldigheidsduur is vermeld, wordt deze berekend als 30 kalenderdagen vanaf de datum van verzending.
Dit formaat impliceert niet automatisch een orderbevestiging van ‘Collectiv.’ indien bij de offerte een voorontwerp is gevoegd. U verwerft geen rechten op dit voorontwerp.
Opdrachtbevestiging betekent aanvaarding van de offerte, dit kan zowel expliciet als impliciet worden afgeleid uit de onderlinge communicatie tussen 'Collectiv.' en de Opdrachtgever:
1. Mondelinge goedkeuring
2. Elektronische goedkeuring (e-mail, WhatsApp, bericht,...)
3. Schriftelijke goedkeuring (via overeenkomst of ondertekende offerte)
De diverse varianten zijn geldig en Collectiv.' start vervolgens het project. Je kunt de aanvaarding van een bestelling op elk moment annuleren. Deze annulering heeft echter geen invloed op de oorspronkelijke betalingsverplichtingen en eventuele terugbetalingsverplichtingen voor reeds geleverde diensten.
Indien de opdrachtgever het aanbod (de offerte) aanvaardt, dient de opdrachtgever binnen het aantal dagen (vermeld op de voorschotfactuur) een aanbetaling te doen van dertig procent (30%) van het totale bedrag, tenzij anders overeengekomen.
Bij het ondertekenen van de offerte verklaart de opdrachtgever tevens akkoord te gaan met de algemene voorwaarden en andere overeenkomsten die te vinden zijn op de website van Collectiv.
Indien de opdrachtgever de bevestiging intrekt, de opdracht annuleert of de opdracht wijzigt nadat Collectiv met de werkzaamheden is gestart, wordt het reeds betaalde voorschot niet gerestitueerd
De opgegeven leveringstermijn is slechts een schatting. Collectiv. staat garant voor kwaliteitswerk en behoudt zich het recht voor om de levering met maximaal 14 werkdagen uit te stellen, onverminderd haar aansprakelijkheid. Collectiv. verbindt zich ertoe de opdrachtgever hiervan tijdig op de hoogte te brengen.
De uitvoering van een opdracht is altijd een inspanningsverbintenis tussen Collectiv en de opdrachtgever. Collectiv heeft de creatieve en technische vrijheid om opdrachten naar beste vermogen en kennis uit te voeren, overeenkomstig de oorspronkelijke opdracht, briefing en/of offerte. Opdrachten worden altijd uitgevoerd volgens algemeen aanvaarde normen en gebruiken binnen de industrie, gebaseerd op de laatste onderzoeksresultaten en technologieën.
Collectiv kan de diensten van professionele derden inschakelen als het van oordeel is dat dergelijke diensten noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering van de opdrachten. Collectiv behoudt zich het recht voor om deze derden naar eigen inzicht aan te wijzen. De opdrachtgever stemt ermee in om alle redelijk noodzakelijke medewerking te verlenen voor de uitvoering van de overeenkomst. Deze medewerking omvat onder andere, maar is niet beperkt tot het verstrekken van benodigde gegevens, wachtwoorden, aanvullende informatie en het tijdig reageren op communicatie.
De opdrachtgever erkent dat het niet verlenen van medewerking gevolgen kan hebben voor de voorgestelde levertijden en kosten. De eventuele nadelige gevolgen van onvoldoende medewerking van de opdrachtgever zijn voor diens rekening.
Opdrachten kunnen worden opgesplitst in deelopdrachten, die elk binnen een afgesproken tijdsbestek moeten worden afgerond. De uitvoering van een deelopdracht na een eerdere opdracht kan afhankelijk zijn van de uitdrukkelijke en schriftelijke goedkeuring van de opdrachtgever voor de voorgaande deelopdracht. Collectiv zal altijd de deadline voor deze goedkeuring aangeven bij de levering. Als de opdrachtgever niet binnen de 5 werkdagen reageert, wordt de goedkeuring van de deelopdracht als gegeven beschouwd. Het doorvoeren van latere opmerkingen wordt altijd als extra werk beschouwd.
Wanneer de opdracht is voltooid, gaat Collectiv over tot de uiteindelijke oplevering. De oplevering bestaat uit de (symbolische) overhandiging en de expliciete mededeling van het ontwikkelde product. Als het ontwikkelde product onder “computersoftware” (zoals een website) valt, begint de garantieperiode van één maand vanaf de eindoplevering.
Wanneer de opdracht is voltooid, gaat Collectiv over tot de uiteindelijke oplevering. De oplevering bestaat uit de (symbolische) overhandiging en de expliciete mededeling van het ontwikkelde product. Als het ontwikkelde product onder “computersoftware” (zoals een website) valt, begint de garantieperiode van één maand vanaf de eindoplevering.
De opdrachtgever stemt ermee in dat de oplevering of voltooiing van diensten pas plaatsvindt nadat de eindfactuur volledig is voldaan. In het bijzonder zal het website project niet online gaan voordat het resterende saldo volledig is betaald. Indien de opdrachtgever weigert te betalen, behoudt Collectiv zich het recht voor het website project offline te halen.
Wijzigingen in de oorspronkelijke opdracht, zoals (maar niet beperkt tot) meerwerk, zijn alleen geldig zoals gezamenlijk bepaald door de opdrachtgever en Collectiv. De opdrachtgever gaat ermee akkoord dat deze wijzigingen van invloed kunnen zijn op de oorspronkelijk overeengekomen prijzen en levertijden. De gevolgen van deze wijzigingen komen geheel voor rekening van Opdrachtgever.
De gehanteerde prijzen en tarieven die worden gehanteerd zijn altijd exclusief BTW en andere bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven. Tenzij anders overeengekomen tussen Collectiv en de opdrachtgever, zijn de tarieven en prijzen inclusief alle voorziene kosten die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de overeenkomst.
Collectiv behoudt zich het recht voor om de tarieven en prijzen van servicecontracten te wijzigen, met een wijzigingstermijn van zes maanden na de aanvang of laatste herziening. Collectiv zal u hiervan tijdig op de hoogte stellen. De opdrachtgever heeft het recht om het contract binnen 30 dagen na inwerkingtreding van de nieuwe tarieven per aangetekende brief op te zeggen. Indien geen aangetekende brief wordt verzonden, wordt de wijziging geacht geaccepteerd te zijn door de opdrachtgever.
Wijzigingen van de basisprijs als gevolg van de onderstaande indexcijfers worden niet beschouwd als prijsaanpassingen en hoeven niet aan u te worden gemeld. Voor contracten langer dan een jaar wordt het uur- of dagtarief aan het einde van elk jaar automatisch geïndexeerd op basis van de consumentenprijsindex. De formule is (basisprijs x nieuwe indexwaarde) / initiële indexwaarde. De nieuwe index is de consumentenprijsindex van augustus. Het initiële indexcijfer is het indexcijfer van augustus van het vorige jaar.
Facturen dienen binnen 14 kalenderdagen na factuurdatum te worden betaald. Bij niet tijdige betaling wordt van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling jaarlijks een vertragingsrente aangerekend tegen de wettelijke handelsrente (2017: 8%).Bij niet-betaling van een factuur zal Collectiv. de opdrachtgever schriftelijk in gebreke stellen. Deze ingebrekestelling kan per e-mail of per post worden verzonden. Zodra Collectiv. de eerste schriftelijke ingebrekestelling heeft verzonden, dient 10% van het schadebedrag volledig te worden vergoed met een minimum van EUR 250,-. Dit laat onverlet je recht op vergoeding van bijkomende kosten in verband met wanbetaling.
De opdrachtgever ontvangt het afgewerkte live product pas na volledige betaling van de eindfactuur (zie 07 hierboven).
Indien het contract betrekking heeft op een eigendomsoverdracht, blijven de geleverde producten het exclusieve eigendom van Collectiv totdat de opdrachtgever de volledige betaling heeft verricht. Het eigendomsvoorbehoud geldt zowel voor onafgewerkte projecten als voor volledig bruikbare, afgewerkte producten. De opdrachtgever verplicht zich ertoe het eigendomsvoorbehoud van Collectiv niet verkeerd voor te stellen en derden niet op dit eigendomsvoorbehoud te wijzen.
Bij betaling van de overeengekomen prijs verkrijgt de opdrachtgever alle intellectuele eigendomsrechten op alles wat Collectiv ten behoeve van de opdrachtgever tot stand brengt. Hieronder vallen auteursrechten, software rechten (uitgezonderd de credentials van software accounts in bezit van Collectiv of de productleverancier), en andere toepasselijke (intellectuele) eigendomsrechten die relevant zijn voor de opdracht.
Onder voornoemde overdracht vallen niet de concepten, technieken, specifieke vaardigheden, voorgeprogrammeerde routines of procedures en technieken die deel uitmaken van de knowhow van Collectiv.
Bovendien mag Collectiv geen intellectuele eigendomsrechten overdragen op software of andere producten die geen eigendom zijn van Collectiv, inclusief gebruikte open source software. Je eigendomsrechten zijn beperkt tot de rechten die zijn vastgelegd in de toepasselijke licentie. Alle door Collectiv gecreëerde en/of ter beschikking gestelde materialen mogen uitsluitend worden gebruikt voor de eerder aangegeven doeleinden en/of toepassingen. Voor frauduleus gebruik wordt naast het geldende standaardtarief een afzonderlijk tarief van 50% per geconstateerde overtreding in rekening gebracht.
U bent ook verantwoordelijk voor ongeoorloofd gebruik door derden. De opdrachtgever stemt ermee in dat Collectiv te allen tijde mag verwijzen naar haar handelsnaam en/of haar winkelketen, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
De opdrachtgever is volledig en uitsluitend verantwoordelijk voor het gebruik van de toegewezen virtuele opslagruimte. De opdrachtgever zorgt ervoor dat alle toegangsinformatie, inclusief maar niet beperkt tot gebruikersnamen en wachtwoorden, op persoonlijke en vertrouwelijke wijze wordt behandeld. De opdrachtgever is verplicht Collectiv op de hoogte te stellen van enige (vermoedelijke) schending van vertrouwelijkheid. Zolang de opdrachtgever te goeder trouw handelt en geen wetten of rechten van derden schendt, inclusief handelingen die in strijd zijn met de openbare orde en moraal, is de opdrachtgever in principe vrij om de hostruimte in te nemen.
Verboden gebruik van virtuele ruimtes:
Het gebruik van virtuele ruimtes in verband met de volgende activiteiten is strikt verboden
Hostingdiensten en gebruik van beschermd materiaal
Het implementeren van een hostingdienst houdt in het opslaan van verschillende soorten content, zoals tekst en afbeeldingen, in een virtuele ruimte. Collectiv verkrijgt de uitdrukkelijke en onvoorwaardelijke toestemming van de opdrachtgever om de beschermde inhoud in de virtuele opslagruimte op elke manier die nodig is voor de daadwerkelijke uitvoering van de hostingdienst te reproduceren, openbaar af te spelen of verder te distribueren.
Domeinnaamregistraties en verlengingen
Domeinnaamregistraties en -verlengingen worden uitgevoerd volgens de regels en procedures die zijn vastgesteld door de bevoegde autoriteit (DNS voor .be domeinnamen). De registratie creëert een directe relatie tussen de opdrachtgever en de bevoegde autoriteit, waarbij Collectiv slechts een bindende rol speelt.
Domeinnaamregistraties en -uitbreidingen worden uitsluitend uitgevoerd op uitdrukkelijk verzoek van de opdrachtgever. Collectiv is niet aansprakelijk voor verlies van domeinnamen door incorrecte of onduidelijke toewijzing. Registratiekosten voor domeinnamen worden altijd aan de opdrachtgever gecommuniceerd en gefactureerd vóór registratie of verlenging. Weigering of verlies van een domeinnaam door een bevoegde autoriteit heeft geen invloed op de betalingsverplichtingen van de opdrachtgever en leidt niet tot een terugbetaling of andere vormen van compensatie.
Opzegging van het domein- en/of hosting plan
Bij het beëindigen van een domein en/of hosting plan vragen we u om ten minste 2 weken tot een maand voor de vervaldatum (zie startdatum van de factuur of de gecommuniceerde datum) van je abonnement op te zeggen. Zonder tijdige opzegging wordt het domein automatisch verlengd zoals eerder gecommuniceerd en worden de kosten doorberekend aan de opdrachtgever.
Samenwerking met een Derde Partij
Let op, we werken samen met een derde partij genaamd Vimex om onze diensten te leveren. We zijn niet aansprakelijk voor problemen of oorzaken die voortvloeien uit de diensten van Vimex. Door akkoord te gaan met deze voorwaarden, stemt u ermee in dat eventuele geschillen of problemen met Vimex rechtstreeks met hen moeten worden afgehandeld. We zullen echter proberen u ondersteuning en bemiddeling te bieden indien nodig.
De overeenkomst tussen Collectiv en de opdrachtgever geldt voor de periode die nodig is om de overeengekomen diensten te leveren. Bij overeenkomsten voor bepaalde duur wordt de overeenkomst, tenzij anders overeengekomen, automatisch verlengd voor dezelfde periode. Beide partijen kunnen de overeenkomst beëindigen door drie (3) maanden voor het einde van de looptijd schriftelijk op te zeggen. Dit dient te gebeuren per aangetekende post; annuleringen via e-mail, sms, WhatsApp, Facebook Messenger of andere elektronische communicatie zijn niet geldig.
Bij overeenkomsten van onbepaalde tijd kunnen zowel Collectiv als de opdrachtgever de overeenkomst op elk moment beëindigen. Dit kan door middel van een aangetekende brief met een opzegtermijn van drie maanden, te rekenen vanaf de dag na ontvangst van de brief. De overeenkomst kan ook onmiddellijk beëindigd worden als een partij een ernstige of herhaalde schending van de verplichtingen begaat.
Beëindiging door de opdrachtgever om persoonlijke redenen
Indien de opdrachtgever de samenwerking beëindigt om persoonlijke redenen, en dit niet het gevolg is van een fout van Collectiv, dan gelden de volgende voorwaarden:
Indien de opdrachtgever weigert te betalen, zal Collectiv genoodzaakt zijn een incassobureau in te schakelen om de betaling te verkrijgen.
Betalingsverplichtingen en beëindiging:
Een tekortkoming in de betalingsverplichtingen van de opdrachtgever wordt beschouwd als een wezenlijke tekortkoming. Beëindiging van de overeenkomst zonder opzegging is mogelijk na ingebrekestelling, waarbij de opdrachtgever een redelijke kans krijgt om de verplichtingen na te komen.
Beëindiging van de overeenkomst doet geen afbreuk aan het recht van de partijen om schadevergoeding te eisen voor verliezen die zijn geleden door de beëindiging van de overeenkomst.
Collectiv is uitsluitend verantwoordelijk voor materiële of herhaalde kleinere contractuele en/of niet-contractuele gebreken die door ons worden veroorzaakt bij de uitvoering van onze verplichtingen onder deze overeenkomst (indien de opdrachtgever en Collectiv overeenkomen, dit kan zowel via contract of elektronische communicatie, tot een andere soort samenwerking). Onze aansprakelijkheid is echter beperkt tot deze specifieke gevallen. In geen geval zal onze totale aansprakelijkheid het bedrag dat door de opdrachtgever voor de desbetreffende diensten is betaald, overschrijden.
Indien de opdrachtgever een onbegrijpelijk gebrek ontdekt, dient hij Collectiv zo snel mogelijk per aangetekende brief hiervan op de hoogte te stellen, waarbij het gebrek nauwkeurig en gedetailleerd wordt beschreven. Collectiv zal dan de gelegenheid krijgen het gebrek te verhelpen. Indien de opdrachtgever de aansprakelijkheid van Collectiv compromitteert door contractuele of niet-contractuele gebreken, dient de opdrachtgever alle noodzakelijke stappen te ondernemen om Collectiv te vrijwaren van eventuele schade die hieruit voortvloeit.
Collectiv. en Opdrachtgever zullen ervoor zorgdragen dat alle vertrouwelijke informatie die hen ter kennis komt als gevolg van deze overeenkomst te allen tijde vertrouwelijk zal blijven.
Als vertrouwelijke informatie wordt beschouwd: informatie die schriftelijk aan de andere partij is medegedeeld en duidelijk als vertrouwelijk is aangeduid, of informatie die redelijkerwijs als vertrouwelijk moet worden beschouwd. Een schending van de vertrouwelijkheid brengt de aansprakelijkheid van de schendende partij in gevaar. De inbreukmakende partij is tevens verplicht de andere partij te vrijwaren voor alle schade als gevolg van de inbreuk, inclusief verdere (aanvullende) gerechtelijke stappen.
Op de Overeenkomst tussen Collectiv. en opdrachtgever is Belgisch recht van toepassing. In geval van een geschil over de uitvoering van de Overeenkomst zullen Collectiv. en opdrachtgever trachten een minnelijke oplossing te vinden.In geval van geschil is de Rechtbank van Koophandel van de Afdeling Mechelen, Gerechtelijk Arrondissement Antwerpen, bevoegd om kennis te nemen.
In bepaalde gevallen is een “goed voor druk” vereist. De opdrachtgever gaat hierbij formeel akkoord met de verdere materiële uitvoering van de bestelling. Deze overeenkomst moet altijd schriftelijk worden bevestigd en gedateerd met behulp van een dateerbare techniek.
Deze overeenkomst draagt het risico van fouten of weglatingen die tijdens of na het drukken ontdekt worden over aan de opdrachtgever en aan de Kamer van Koophandel van de afdeling Mechelen, gerechtelijk arrondissement Antwerpen, bevoegd om er kennis van te nemen.
De opdrachtgever stemt ermee in dat elke communicatie tussen de partijen wettelijk bewezen kan worden met om het even welk middel. De nietigheid of ongeldigheid van enige bepaling of deel van een bepaling van deze Algemene Voorwaarden heeft geen invloed op de geldigheid van enige andere bepaling. Elke betwiste bepaling wordt als onafhankelijk beschouwd en is niet van toepassing.Collectiv. behoudt zich het recht voor om relevante bepalingen te vervangen door geldige bepalingen van gelijke werking. Collectiv. kan te allen tijde haar rechten of verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst overdragen of uitbesteden aan dochterondernemingen of derden die hiermee belast zijn. Dit kan gebeuren zonder je toestemming en zonder compensatie. De derde partij is volledig verantwoordelijk voor de verdere uitvoering van het contract.
Laatst bijgewerkt: 1 januari 2025