fbpx
Leestijd 3 minuten

Wat is een 404 error en wat is het doel hiervan?

Een 404-pagina kan soms een beetje ontmoedigend zijn. Het is alsof je verdwaald bent in de digitale wereld en niet weet waar je heen moet. Maar wat is een 404-pagina eigenlijk, hoe ziet deze eruit en waarom is deze belangrijk voor SEO? In dit artikel duiken we diep in de wereld van 404-pagina’s en geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina is een foutmelding die verschijnt wanneer een bezoeker een pagina probeert te openen die niet langer beschikbaar is op een website. Dit kan gebeuren als een pagina is verwijderd of verplaatst, of als er een typefout in de URL staat. In plaats van de gewenste inhoud weer te geven, wordt de bezoeker begroet met een 404-foutmelding.

Een goede 404-pagina laat de bezoeker weten dat de opgevraagde pagina niet beschikbaar is en biedt alternatieve manieren om de opgevraagde informatie te vinden. Het doel is om de gebruikerservaring te verbeteren door de bezoeker weer op weg te helpen of door vergelijkbare inhoud aan te bieden die mogelijk interessant is.

Hoe ziet deze pagina er het beste uit?

Een effectieve 404-pagina heeft een aantal kenmerken die ervoor zorgen dat de bezoeker de site niet gefrustreerd verlaat. Hier volgen enkele tips voor het ontwerpen van een 404-pagina:

  • Houd het eenvoudig en duidelijk: Een duidelijke boodschap met een korte uitleg over wat er is gebeurd en waarom de opgevraagde pagina niet kan worden gevonden, is belangrijk. Vermijd jargon en gebruik begrijpelijke taal.
  • Bied navigatie opties: Geef de bezoeker de mogelijkheid om verder te navigeren op de website. Dit kan door een zoekfunctie te bieden, een link naar de startpagina te plaatsen,  een lijst met populaire pagina’s weer te tonen of categorieën weer te geven waarmee de bezoeker verder kan bladeren.
  • Voeg een vleugje humor toe: Een vriendelijk en humoristisch tintje kan frustratie verminderen en de bezoeker op zijn gemak stellen. Een grappige foto, een grappige tekst of een creatieve woordspeling kan het verschil maken.
  • Zorg voor branding: Een consistente look & feel van de 404-pagina met de rest van de website bouwt herkenning en vertrouwen op. Houd het ontwerp in lijn met de huisstijl en voeg het logo toe om de bezoeker eraan te herinneren dat ze nog steeds op de juiste website zijn.
  • Introduceer een upsell: Je 404-pagina hoeft geen doodlopende weg te zijn. Afhankelijk van de doelen van je website kun je bezoekers aanmoedigen om bepaalde acties te ondernemen. Dit kan betekenen dat je je “best verkopende product” presenteert of een leadgenerator introduceert.

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

Naast het verbeteren van de gebruikerservaring, speelt de 404-pagina ook een belangrijke rol in de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website. Hier zijn enkele redenen waarom de juiste 404-pagina belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie:

  • Negatieve effecten op rankings voorkomen: Als er veel 404-fouten op een website staan, kan dit een negatief effect hebben op de rankings van zoekmachines. Zoekmachines geven namelijk de voorkeur aan relevante en actieve inhoud boven niet-bestaande pagina’s. Door een goed ontworpen 404-pagina weer te geven, kan de schade aan de zoekmachineoptimalisatie van de website worden beperkt.
  • De waarde van de links blijft behouden: Als een pagina wordt verwijderd of verplaatst, kunnen inkomende links naar die pagina nog steeds bestaan. Het weergeven van een 404-pagina met relevante inhoud en navigatie opties voorkomt dat bezoekers en zoekmachines een dode link tegenkomen. Dit helpt de linkwaarde te behouden en heeft een positief effect op de gebruikerservaring.

Conclusie

Kortom, een goed ontworpen 404-pagina is niet alleen nuttig voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Het heeft een positief effect op de gebruikerservaring en kan de SEO-prestaties van een website verbeteren.

Dus de volgende keer dat je een 404-foutmelding tegenkomt, weet dan dat het meer is dan een doodlopende weg. Het is een kans om de bezoeker de weg te wijzen, problemen te voorkomen en de waarde van je website te behouden.

NIEUWSBRIEF
Ontvang maandelijkse
tips in je mailbox!

Schrijf je in, net zoals al meer dan 100 anderen hebben gedaan, en ontvang binnenkort onze nieuwsbrief!

Nieuwe
website nodig?

Collectiv. bouwde reeds +45 websites voor bedrijven in België!

You might also like…