fbpx
Leestijd 4 minuten

Waarom je website een redesign geven?

Wat is een website redesign?

Een website redesign verwijst naar het proces van het updaten en herstructureren van het ontwerp en de inhoud van een website om de functionaliteit, bruikbaarheid en algemene doeltreffendheid ervan te verbeteren. Hierbij worden belangrijke wijzigingen aangebracht aan het uiterlijk, de lay-out, de navigatie en soms zelfs aan de onderliggende technologie van de website.

Wanneer begin je het beste aan een redesign?

Beslissen wanneer je begint aan een website redesign kan een belangrijke beslissing zijn voor zowel bedrijven als particulieren. Hieronder kan je enkele punten terugvinden die aantonen dat het misschien tijd is voor een redesign:

 1. Verouderd ontwerp: als je website eruitziet alsof hij uit het begin van de jaren 2000 komt, is dat een duidelijk teken dat hij een frisse esthetische touch nodig heeft. Een verouderd ontwerp kan leiden tot een gebrek aan geloofwaardigheid en vertrouwen bij gebruikers.
 2. Slechte gebruiksvriendelijkheid score: als gebruikers moeite hebben met het navigeren op je website of het vinden van de informatie die ze nodig hebben, is dat een duidelijk teken dat een herontwerp nodig is.
  Beoordeel gebruikersnavigatie, laadtijden van pagina’s, geschiktheid voor mobiele apparaten en de algemene bruikbaarheid.
 3. Afnemende prestaties: Als het verkeer op je website en de conversiepercentages zijn gedaald, kan een herontwerp helpen om de interesse en betrokkenheid weer aan te wakkeren.
  Analyseer belangrijke statistieken zoals bounce-percentages, tijd die op de site wordt doorgebracht en conversiepercentages om verbeterpunten te identificeren.
 4. Veranderende doelen en doelstellingen: Als je bedrijf is geëvolueerd of zijn strategie heeft bijgesteld, moet je website deze veranderingen weerspiegelen. Een herontwerp kan je online aanwezigheid in lijn brengen met je huidige doelen en doelstellingen.
  Overweeg om de inhoud, CTA (Call To Action) en algemene communicatie bij te werken die het huidige bedrijf weerspiegelen.
 5. Technologische verbeteringen: Als je website gebaseerd is op verouderde technologie, kan deze beperkingen hebben op het gebied van functionaliteit, beveiliging en prestaties. Een herontwerp kan gebruikmaken van de nieuwste tools en technologieën.

De stappen bij een Redesign

Het herontwerpen van een website vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hieronder staan de belangrijkste stappen in het proces:

 1. Stel duidelijke doelen: Bepaal de doelen die je met het herontwerp wilt bereiken. Of het nu gaat om het verbeteren van de conversie, het verbeteren van de gebruikerservaring of de rebranding, het stellen van duidelijke doelen zal je beslissingen tijdens het hele project sturen.
 2. Voer een grondige controle uit: Evalueer de sterke en zwakke punten van je huidige website. Bepaal wat goed werkt en wat moet worden verbeterd. Op deze manier kan je de gebieden die de meeste aandacht nodig hebben prioriteren tijdens het herontwerp.
 3. Maak een wireframe of screendesign: ontwikkel een visuele weergave van de nieuwe website-structuur. Met een wireframe of screendesign kan je de lay-out, de plaatsing van belangrijke elementen en de algemene gebruikersstroom visualiseren voordat je met de ontwikkeling begint.
 4. Werk de inhoud bij: evalueer de bestaande inhoud en bepaal wat moet worden bijgewerkt, herschreven of helemaal verwijderd. Richt je op het maken van boeiende en informatieve teksten die je doelgroep aanspreken.
 5. Ontwerp en ontwikkeling: breng het wireframe of de mockup tot leven door visueel aantrekkelijke afbeeldingen en lay-outs te ontwerpen. Zorg ervoor dat de site responsief is en geoptimaliseerd voor verschillende schermformaten en apparaten. Ontwikkel en test elk element om een perfecte gebruikerservaring te garanderen.
 6. Voer grondige testen uit: zorg ervoor dat alle links, formulieren en interactieve functies correct werken. Deze stap is cruciaal om mogelijke problemen op te sporen voordat je de vernieuwde website lanceert.

Vergeet de volgende zaken zeker ook niet!

Houd bij het plannen van een website herontwerp rekening met de volgende factoren om de effectiviteit te verhogen:

 1. Copywriting: Maak gebruik van deze gelegenheid om de inhoud van je website te herzien en te verfijnen. Gebruik overtuigende taal die je doelgroep aanspreekt en zorg ervoor dat je content consistent is met je merk taal en berichtgeving.
 2. Zoekmachine optimalisatie (SEO): Houd rekening met SEO best practices bij het herontwerpen. Richt je op zoekwoordonderzoek, metatag-optimalisatie, optimalisatie van de laadsnelheid van pagina’s en verbetering van de sitestructuur om de zichtbaarheid in organische zoekopdrachten te vergroten.
 3. Nieuwe afbeeldingen en visuele elementen: Het verbeteren van het beeldmateriaal op je website kan een grote invloed hebben op de algehele aantrekkingskracht. Overweeg het gebruik van afbeeldingen, video’s en grafische elementen van hoge kwaliteit die de identiteit van je merk goed weergeven en gebruikers aanspreken.
 4. Mobiele optimalisatie: Aangezien de meerderheid van de internetgebruikers websites bezoekt vanaf mobiele apparaten, is het belangrijk om prioriteit te geven aan mobiele optimalisatie bij het herontwerpen van je website. Zorg ervoor dat je website responsief is, snel laadt op mobiele apparaten en een optimale gebruikerservaring biedt, ongeacht de schermgrootte.
 5. Intuïtieve navigatie: creëer een gebruiksvriendelijk navigatiesysteem waarmee bezoekers informatie snel en gemakkelijk kunnen vinden. Gebruik duidelijke labels, logische hiërarchie en intuïtieve menu’s zodat bezoekers zonder enige problemen door je website navigeren.


Door deze punten in gedachten te houden bij het herontwerpen van je website, kan je een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke, zoekmachine-geoptimaliseerde website maken die de boodschap van je merk effectief overbrengt en bezoekers omzet in klanten!

NIEUWSBRIEF
Ontvang maandelijkse
tips in je mailbox!

Schrijf je in, net zoals al meer dan 100 anderen hebben gedaan, en ontvang binnenkort onze nieuwsbrief!

Nieuwe
website nodig?

Collectiv. bouwde reeds +45 websites voor bedrijven in België!

You might also like…